objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 11. december 2007 ob 07:25

Golobič bo poplačal Kekov asovski kredit, okoli 40.000 evrov!
Liderja Zares in AS podpisala pripojitev; SMS podpira ukinitev Keka, Kresalova zadržana
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Potem ko so člani zunajparlamentarne stranke Aktivna Slovenija Francija Keka na sobotnem kongresu podprli združitev s stranko Zares Gregorja Golobiča, sta oba predsednika pred novinarji podpisala sporazum o pripojitvi.
Po Golobičevih besedah so v obeh strankah prepričani, da je v obdobju, ko se slovenska politika osredotoča zgolj na dve politični stranki, ljudem treba ponuditi tretjo možnost. "Polarizacija pušča vsebino ob strani," je dejal prvak Zares, ki je prepričan, da je do povezovanja med strankama prišlo ob pravem času. Dosedanji predsednik AS Franci Kek, ki bo tako postal šesti podpredsednik Zares, meni, da je AS s pripojitvijo dobila parlamentarno dimenzijo, ki je do zdaj ni imela. Dosedanja podpredsednica AS Jadranka Novak pa je ocenila, da gre za združitev cestne in visoke politike ter razložila, da so bili njihovi člani zelo aktivni na ulicah in cestah. Kljub nekaterim različnim pogledom pa uspešno sodelovanje pričakuje tudi podpredsednica Zares Felicita Medved.

S pripojitvijo je Zares postala pravna naslednica stranke AS. Tako bo od slednje prevzela vseh njenih 60 lokalnih odborov in ostalo premoženje. Zaradi skoraj triodstotne podpore na zadnjih parlamentarnih volitvah namreč AS dobiva 8000 evrov mesečno, do septembra prihodnje leto pa morajo mesečno plačevati po 4000 evrov kredita, plačali pa ga bodo do septemrba 2008, je razložil Kek. To pomeni, da imajo še okoli 40.000 evrov kredita. Zaenkrat ostaja odprto vprašanje, ali bo Zares zaradi pripojitve AS spremenila ime. O tem bodo člani stranke odločali na konvenciji Zares v prvi polovici prihodnjega leta, je pojasnil Golobič, ki je zatrdil, da se trenutno o morebitnem povezovanju ne pogovarjajo z nobeno drugo stranko. Ob tem dodajmo, da sta tako Kek kot Golobič Novomeščana in se poznata že zelo dolgo. Skupaj sta igrala tudi košarko, tega pa zdaj po Kekovih besedah ne počneta več, saj naj bi bila že prestara.
#zares#
#zares1#
SMS podpira ukinitev konkurence in je hudo kritična do Keka
Predsednik Stranke mladih Slovenije (SMS) Darko Krajnc se v tujini mudi na srečanju predstavnikov zelenih strank, zato nam je odgovore poslal glavni tajnik SMS Jože Vozelj. "Kolikor sem seznanjen Zares nima kongresa in ne moremo govoriti o združitvi, temveč o ukinitvi Aktivne Slovenije ter vključitvi določenih njenih predstavnikov v stranko Zares. Sicer pa to ni nikakršno presenečenje, saj smo že leta 2004 v SMS tudi javno povedali, da je bil AS ustanovljen s ciljem diskreditacije SMS, kateri so javnomnenjske raziskave kazale znaten delež poslancev v sklicu parlamenta 2004 do 2008. Po oceni kreatorjev politike takratnega LSD bi se zmanjšalo predvsem število poslancev LDS na račun večjega števila poslancev SMS. Akterja takratnega pljuvanja po SMS sta se sedaj našla na funkciji predsednika in baje podpredsednika Zares. S priključitvijo AS (Keka) k Zares (Golobiču) se je jasno pokazalo, da že vsaj sedem let koordinirata njuno politično delovanje. Tudi vzorec izstopa Golobiča iz LDS in ustanovitev Zares se je zgodil po že videnem. Uporabljen je bil isti model, kot ga je uresničil Kek, ko je izstopil iz SMS in ustanovil AS. V SMS vsekakor ne podpiramo politike rušenja, da potem iz opeke hiše, katero si zapustil, gradiš svojo hišo. Vsekakor s toliko negativne energije ne moreš sestaviti uspešne zgodbe, zato ne verjamem, da bo to (Zares in vključeni AS) zgodba, ki bo delovala na daljše obdobje. Je pa to vsekakor projekt, ki bo čez leto dni v parlament pripeljal nekaj posameznikov. Vsekakor bodo sedaj mladi lahko videli kdo se dejansko zavzema za reševanje problemov mladih. Po volitvah 2004 prenovljena in konsolidirana SMS ima sedaj še bolj odprta vrata v parlament 2008 do 2012. Tudi državnozborske volitve 2004 so pokazale, da bi SMS ostala parlamentarna stranka, če ne bi prišlo s strani posameznih njenih članov do diskreditiranja stranke in njenega vodstva kontinurinano do samih volitev. AS v tisti volilni kampanji ni predstavljal svojega programa, temveč je le pljuval po SMS. Vendar že lokalne volitve 2006 so pokazale, da AS nima pravega zagona in je naredila nižji rezultat kot na državnozborskih volitvah 2004 ter zaostala za SMS. Če gredam skozi ta očala potem lahko rečem, da v SMS pozdravljamo samoukinitev direktne politične konkurence".
Za komentar o pripojitvi AS k Zares smo vprašali tudi predsednico LDS Katarino Kresal, ki pravi takole: "Združitev teh dveh strank razumemo, kot del aktivnosti pri ustanovitvi nove stranke Zares. Politične stranke v letu do volitev poskušajo biti čim bolj prepričljive, tako v programskem, kot kadrovskem smislu. V LDS se tako v teh mesecih osredotočamo predvsem na oblikovanje programa za volitve 2008 in kadrovski krepitvi stranke."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Francija Keka Gregorja Golobiča Jadranka Novak Felicita Medved Darko Krajnc Jože Vozelj Katarino Kresal

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Golobič bo poplačal Kekov asovski kredit, okoli 40.000 evrov!