objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Nedelja, 23. december 2007 ob 17:31

Magovci proti Vesu Stojanovu, 7 : 0; Petra Bezjak odhaja na TVS
Kandidat za urednika Maga ni dobil niti enega samega glasu podpore, zdaj razmišlja, kaj storiti
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Kot smo na našem portalu že napovedali, je Veso Stojanov, kandidat za novega odgovornega urednika tednika Mag, ostal brez vsakršne podpore novinarjev Maga. Vseh sedem magovcev, ki so se včeraj dopoldne z glasovanjem izrekali o (ne)podpori Stojanovu, je namreč glasovalo proti.

ASK in Zdolšek naj odstopita, razpis naj se ponovi
Po glasovanju pa je predstavnik zastopstva novinarjev Maga Igor Kršinar izdal sporočilo za javnost, ki ga objavljamo v celoti: "Novinarji Maga smo danes ob 11. uri opravili glasovanje o predlogu nadzornega sveta za novega odgovornega urednika Maga. Volilno komisijo so sestavljali predstavnik zastopstva novinarjev Maga Igor Kršinar kot predsednik, predstavnica uprave Monika Povšič kot podpredsednica in predstavnica aktiva novinarjev Dela Helena Kocmur kot članica. Komisija je ugotovila, da kandidat za odgovornega urednika Veso Stojanov ni dobil podpore novinarskega kolektiva. Za predlog nadzornega sveta, da za novega odgovornega urednika tednika Mag imenuje Vesa Stojanova, je glasovalo 0 upravičencev oziroma 0 odstotkov upravičencev. Proti predlogu je glasovalo vseh sedem novinarjev z volilno pravico oziroma 100 odstotkov glasovalcev. Uredništvo Maga bo svoje mnenje nadzornemu svetu pisno sporočilo in strokovno utemeljilo do vključno 27. decembra, kar je v skladu z rokom, predpisanim v statutu družbe Delo. Novinarji Maga pričakujemo, da bo Veso Stojanov sam odstopil od kandidature za odgovornega urednika in da bo spoštoval izraženo voljo novinarjev Maga, pozive aktiva novinarjev Dela, Društva novinarjev Slovenije, Združenja novinarjev in publicistov in navsezadnje Evropske novinarske federacije (EFJ), ki je v včerajšnjem pismu pozvala upravo Dela, naj izbere za odgovornega urednika Maga kandidata, ki bo užival ustrezno podporo novinarjev. Hkrati pa še enkrat pozivamo predsednico nadzornega sveta Andrijano Starina Kosem in podpredsednika Stojana Zdolška, naj zaradi politično in kapitalsko motiviranih pritiskov na uredništvo Maga takoj odstopita, postopek za izbiro odgovornega urednika Maga pa naj ponovi nadzorni svet v novi sestavi". 
Stojanov nad negativnim mnenjem uredništva Maga ni presenečen, saj je bilo, kot je dejal za Slovensko tiskovno agencijo, "glede na vse, kar se je dogajalo v zadnjem času, pričakovano". Glede poziva novinarjev Maga, naj odstopi od kandidature, pa je dejal, da bo o tem razmislil, ko bo od novinarjev prejel tudi uraden sklep, da ga ne podpirajo. Za naš portal je še povedal, da si bo čas za razmislek vzel vsaj do nedelje zvečer.

Ranc na Večeru je podporo dobil
Nasprotno je podporo novinarjev za še en štiriletni mandat dobil odgovorni urednik Večera Tomaž Ranc. Soglasje mu je izreklo slabih 53 odstotkov novinarjev; glasovanja se je namreč udeležilo 70 od 79 novinarjev, ki imajo glasovalno pravico. Ranca je podprlo 37 novinarjev (52,86 odstotka), proti pa jih je bilo 29 (41,43 odstotka).
"Glasovanje je pokazalo, da Tomaž Ranc upravičeno uživa moje zaupanje, da je dober odgovorni urednik in je garancija za neodvisen, avtonomen in kredibilen časnik Večer v vseh pogledih. Verjamem, da Večer z njim samo pridobiva," je v sporočilu za javnost zapisal novi direktor časopisne družbe Večer Uroš Skuhala. Ranc pa podporo novinarjev razume kot zaupnico svojemu dosedanjemu delu in načrtom: "Večer bo še naprej odprt v svet, prodoren v mestih in regijah in vsebinsko pluralen časnik. Dobiti podporo v času, ko novinarje napadajo od znotraj in od zunaj, je velik uspeh, saj to glasovanje ni bilo samo glasovanje o meni."

Petra Bezjak zapušča Delo
Notranjepolitična redakcija časnika Delo pa ostaja brez novinarke Petre Bezjak. Temnolaska odhaja na TV Slovenija, kamor jo je zvabil odgovorni urednik informativnega programa Rajko Gerič. Na televiziji bo začela delati že 2. januarja, njena neto plača pa naj bi se po naših informacijah povečala s 1200 (Delo) na 1900 evrov mesečno (TVS).

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Veso Stojanov Igor Kršinar Monika Povšič Helena Kocmur Andrijano Starina Kosem Stojana Zdolška Ranc na Večeru je podporo dobil Tomaž Ranc Uroš Skuhala Petra Bezjak zapušča Delo Petre Bezjak Rajko Gerič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Magovci proti Vesu Stojanovu, 7 : 0; Petra Bezjak odhaja na TVS