objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 26. december 2007 ob 07:28

Točno po naših napovedih: tudi Tramte in Perčič v Türkovem timu
Novi predsednik predstavil urad; ostajata Drnovškova Magda in Kučanova Špela
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik države Danilo Türk je dan po prevzemu uradnih predsedniških dolžnosti javnosti predstavil ekipo najožjih sodelavcev. V njej je za zdaj osem sodelavcev, med njimi so tudi nekateri, ki so mu pomagali pri vodenju volilne kampanje in prepričljivi zmagi na predsedniških volitvah. Sicer se bo zavzemal za redno in sprotno komuniciranje z javnostjo, slednje namreč, kot je dejal, sodi v definicijo aktivnega predsednika.
Vodja Türkovega kabineta bo Mojca Seliškar Toš, ki je doslej opravljala funkcijo tajnika ljubljanske Pravne fakultete. Kot smo na našem portalu že poročali, je Mojca Seliškar Toš soproga odvetnika in nekdanjega šefa Kučanovega kabineta Petra Toša; nedavno sta skupaj zaplesala na tradicionalnem Belem plesu teniškega kluba Olimpija v ljubljanskem hotelu Union, kjer je bil tudi Milan Kučan s soprogo Štefko. Belem Generalni sekretar v uradu predsednika republike bo Stojan Tramte, doslej zaposlen kot direktor urada za tehnično pomoč in splošne zadeve v Službi vlade za evropske zadeve. Svetovalka za odnose z javnostmi bo Melita Župevc, ki je skrbela za stike z javnostmi tudi v času predsedniške volilne kampanje. Slednji so se skupaj s Türkom udeležili njegove prve novinarske konference v predsedniški palači v Ljubljani, Türk pa jih je predstavil kot najožje sodelavce, tako imenovano jedro tima. Mimogrede, nekatere novinarke so se na tiskovni konferenci obregnile zoper – menda premočno - rdečo šminko na ustnicah Melite Župevc.V uradu še naprej ostaja Magdalena (Magda) Tovornik, ki je bila zaposlena tudi v uradu Türkovega predhodnika Janeza Drnovška. Glede na to, da je novi predsednik Mariborčan, Magda Tovornik pa nekdanja mariborska županja, lahko sklepamo, da gre pri teh odločitvi za lokalno navezo. Med svetovalci so še vodja Türkovega volilnega štaba Dušan Snoj, nekdanji novinar slovenski veleposlanik v Moskvi (svetovalec za diplomatska vprašanja), nekdanji upokojeni generalni direktor slovenske policije Bojan Potočnik (svetovalec za varnostna vprašanja), profesor katedre za upravno pravo na Pravni fakulteti Erik Kerševan (svetovalec za pravna vprašanja) in nekdanji vodilni uslužbenec Petrola Franci Perčič (svetovalec za stike s poslovnim svetom, civilno družbo in mediji. V uradu bo še naprej zaposlena Špela Furlan, dolgoletna svetovalka bivšega predsednika republike Milana Kučana, odhajata pa nekdanji poslanec LDS in Drnovškov svetovalec Maksimiljan Lavrinc ter Drnovškov svetovalec za zunanjo politiko Ivo Vajgl. Sicer pa v novem uradu predsednika republike ostaja večina zaposlenih, okrog 30 uslužbenk in uslužbencev. "Imam vse razloge za optimizem in lepa pričakovanja, nastaja zelo koherenten in zelo obetaven tim," je dejal predsednik države. Pojasnil je, da bo delal timsko in se bo zelo zanesel na nasvete sodelavcev. Ni pa še znana sestava nekaterih delovnih skupin oziroma teles v uradu predsednika republike. Tako še potekajo dogovori, kdo bo vodil in sedel v pomembnih skupinah za pomilostitve in za odlikovanja.
Türk termin za sestanek s predsednikom vlade Janezom Janšo še usklajuje, načrtuje pa tudi sestanek s predsednikom državnega zbora Francetom Cukjatijem, s katerim se želi pogovoriti o nadaljnjih kontaktih. Predlog za razrešitev ustavnega sodnika Franca Grada, ki se je odločil za odstop in predčasno razrešitev, še ni poslal v državni zbor. Slednje bo storil najverjetneje po božičnih praznikih, mogoče pa bo predlog osebno izročil predsedniku parlamenta. Sicer pa želi novi predsednik države v prvem četrtletju prihodnjega leta opraviti obiske v sosednjih državah. Glede dejavnosti v okviru predsedovanja Slovenije Evropski uniji pa se namerava "na ustrezen način" vključiti v obisk Evropske komisije, načrtovan za 8. januarja.
Novo leto bo pričakal v Ljubljani, med ljudmi, en del na prostem, je odgovoril Türk na novinarsko vprašanje o silvestrskih načrtih. Po naših informacijah naj bi se Türk pogajal z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem (slednjega je huda gripa položila v posteljo, zato ga tudi ni bilo na nedeljskem Magnificovem koncertu v Tivoliju), da bi skupaj voščila novo leto Ljubljančanom, zbranim na silvestrovo pred Magistratom. Türk je vsem tudi zaželel lepe praznike.
#x#

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danilo Türk Mojca Seliškar Toš Kučanovega Petra Toša Štefko Stojan Tramte Melita Župevc Magdalena (Magda) Tovornik Janeza Drnovška Dušan Snoj Bojan Potočnik Erik Kerševan Franci Perčič Špela Furlan Maksimiljan Lavrinc Ivo vajgl Janezom Janšo Francetom Cukjatijem Franca Grada Zoranom Jankovićem Magnificovem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Točno po naših napovedih: tudi Tramte in Perčič v Türkovem timu