objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sobota, 29. december 2007 ob 19:49

Veso Stojanov je novi šef Maga!
Magomanija: nadzorniki Dela imenovali novega urednika, protestom ni videti konca
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Nadzorni svet Dela je je včeraj točno opoldne, kljub nasprotovanju novinarjev Maga, na mesto odgovornega urednika tednika Mag imenoval novinarja Dela Vesa Stojanova. Nadzorniki pod vodstvom predsednice Andrijane Starina Kosem so Stojanova imenovali soglasno, mandat, ki traja pet let, pa bo nastopil 9. januarja.
Nadzorni svet je po navedbah tiskovnega predstavnika Dela, Petra Penka, Stojanova na mesto odgovornega urednika imenoval na podlagi njegovih osebnih in profesionalnih referenc. "Nadzorni svet ocenjuje, da je Veso Stojanov novinar z dolgoletnimi izkušnjami, z velikim ugledom v domači in tuji javnosti, znan po svoji tolerantnosti do različnih pogledov ter po svoji trdni zavezi javnosti," je ob imenovanju sporočil Penko. Člani nadzornega sveta naj bi svojo odločitev sprejeli tudi na podlagi predloženega koncepta uredniške zasnove tednika Mag. "V svojem uredniškem konceptu je Veso Stojanov jasno opredelil, da tednik Mag ne bo zastopal nobene politične opcije, ampak bo zavezan izključno javnosti in njenemu interesu. Po mnenju Stojanova ne sme katera koli ideologija ali politična determiniranost najti domovinske pravice v uredništvu tednika. Uredništvo zato ne bo zastopalo nobenega centra moči in ne bo podlegalo zunanjim pritiskom vplivanja," je v sporočilu za javnost zapisal Penko. Dodal je še, da bo v skladu z osnovnimi načeli novinarskega dela po Stojanovih zagotovilih uredništvo odprto za izražanje različnih mnenj in prepričanj, avtonomnost in neodvisnost pa bosta temelj, na katerem bo zasnovano delo uredništva. Imenovanje Stojanova so pozdravili tudi v večinski lastnici družbe Delo Pivovarni Laško. Kot je v izjavi za javnost zapisal direktor marketinga pivovarne Jure Struc, so v družbi prepričani, da je nadzorni svet izbral najbolj usposobljenega in kredibilnega kandidata. Pivovarna Laško ob tem pričakuje, da bo Stojanov "avtonomno in samostojno vodil tednik Mag ne glede na zunanje ali notranje politične pritiske ter da bo negativno poslovanje revije Mag končno dobilo pozitiven trend"
Nadzorni svet je Stojanova na mesto urednika imenoval kljub temu, da novinarji Maga k njegovemu imenovanju niso podali soglasja, saj je proti njegovemu imenovanju glasovalo vseh sedem novinarjev Maga. Imenovali pa so ga tudi kljub temu, da je izvršilni odbor Aktiva novinarjev Dela 14. decembra nadzorni svet pozval, naj na mesto odgovornega urednika tednika ne imenuje osebe, ki ne bo imela podpore uredništva. Enako je 20. decembra storila Evropska zveza novinarjev.

Razočarani novinarji Maga

Na imenovanje Vesa Stojanova za odgovornega urednika Maga so se takoj odzvali novinarji tednika, ki so, kot je sporočil predstavnik zastopstva novinarjev Maga Igor Kršinar, "razočarani, ker je nadzorni svet družbe Delo pri imenovanju odgovornega urednika tednika ignoriral mnenje novinarjev, saj so Vesa Stojanova zavrnili soglasno". Poleg tega je nadzorni svet obšel tudi poziv evropske novinarske zveze, ki je časopisno hišo Delo posebej pozvala, naj pri imenovanju odgovornega urednika upošteva mnenje novinarjev, je še opozoril Kršinar. Ignoriranje poziva tako pomembnega mednarodnega novinarskega združenja kaže na slabe namene upravljavcev Dela, meni Kršinar. Kot je zapisal, je namreč "dejstvo, da je imenovanje odgovornega urednika Maga potekalo v ozadju politično in kapitalskih motiviranih pritiskov na vršilca dolžnosti odgovornega urednika Maga Silvestra Šurlo s strani predsednice in podpredsednika nadzornega sveta Dela". Predsednica in podpredsednik nadzornega sveta Dela, ASK in odvetnik Stojan Zdolšek, sta najprej Šurli ponudila kandidaturo za odgovornega urednika Maga, potem ko je vmešavanje v uredniško politiko Maga odločno odklonil, pa je nadzorni svet prek javnega razpisa izbral drugega, "primernejšega", kandidata, je še zapisal Kršinar. Kot ugotavlja, je Veso Stojanov tudi član nadzornega sveta, v katerem bi moral predstavljati zaposlene novinarje, toda v primeru pritiskov na uredništvo in novinarsko avtonomijo ni protestiral. Novinarji Maga so še razočarani, ker Boško Šrot, predsednik uprave Pivovarne Laško kot lastnice Dela ni odgovoril na njihov javni poziv k razrešitvi predsednice nadzornega sveta Dela Andrijane Starine Kosem in podpredsednika Stojana Zdolška zaradi pritiskov na njihovo uredništvo. Menijo, da je s tem prelomil javno zavezo, da Dela ne bo zlorabljal za svoje zasebne potrebe ali za potrebe skupine Pivovarne Laško. Kot glavne argumente za nasprotovanje namestitve Stojanova za odgovornega urednika so novinarji Maga v pismu nadzornemu svetu navedli, da je Stojanov napovedal tudi kadrovske okrepitve z novinarji iz drugačnega vrednotnega kroga, kot so dosedanji bralci Maga. To bi po prepričanju novinarjev lahko pri bralcih povzročilo precejšnjo zmedo, saj bi tednik Mag ponujal nekoliko drugačno vsebino, kot so jo bili doslej navajeni. Poleg tega se novinarji ne strinjajo z okrepitvijo nepolitičnih vsebin tipa revije Jana, ki jih je Stojanov napovedal. Menijo, da se kupci Maga za nakup odločajo predvsem zaradi drugačnih političnih vsebin, ki jih ta ponuja. Javni ugled časopisne hiše Delo bi bil po mnenju novinarjev okrnjen že s samo odločitvijo, da se tedniku Mag spremeni politična vsebina, saj bi družba Delo in njen lastnik Pivovarna Laško delovali v nasprotju z medijskim pluralizmom, odprtostjo idej in tolerantnostjo do drugačnih mnenj, ki so lahko tudi v nasprotju z izdajateljevim, so še zapisali v pismu nadzornemu svetu.

Previdni Slivnik, Repovž in Zgaga podpirata magovce

Prvi glavni urednik in ustanovitelj revije Mag Danilo Slivnik je v odzivu na potrditev Vesa Stojanova za odgovornega urednika dejal, da bo po zamenjavi zagotovo prišlo do spremembe uredniške politike tednika. Mimogrede, Slivnik se med postopkom imenovanja Vesa Stojanova za novega šefa Dela praktično ni oglašal, z izjemo ene same bolj ali manj previdne in zadržane kolumne na to temo, objavljene v Magu. Prav tako javno ni podpiral svojih bivših novinarskih kolegic in kolegov z Maga pri naporih in protestih, da Stojanov ne bi bil imenovan za urednika Maga. Slivnikov nenavadni molk mnogi povezujejo z njegovim statusom na Delu, ko je po zamenjavi z mesta predsednika uprave lahko ostal Delov dobro plačani komentator in je zadržal celo direktorsko pisarno. Medtem ko se je novi predsednik uprave Dela Peter Puhan vselil v prostore uprave v 14. nadstropju Delove stolpnice, kjer, zanimivo, domuje tudi uredništvo Maga. Slivnik še meni, da sprememba uredniške politike ne bo dobra za revijo. Sprašuje se tudi, če je to pametna poteza za založniško hišo Delo. "Ob današnji medijski situaciji pa je to zagotovo minus za medijski pluralizem."
"DNS zavrača vsakršne politično ali kapitalsko motivirane posege v delo novinarjev," je ob imenovanju Vesa Stojanova zapisal predsednik DNS Grega Repovž. Po njegovem mnenju se je imenovanje urednikov v nasprotju z mnenjem novinarjev, v najbolj trdi obliki izkazalo ob imenovanju Petra Jančiča za odgovornega urednika Dela. "Čeprav se uredništvo Maga doslej v teh situacijah praviloma ni postavilo na stran novinarske avtonomije, je dolžnost novinarske skupnosti, da tudi v njihovem primeru zagovarja enaka načela, ko gre za vprašanja novinarske avtonomije," je še zaključil Repovž. "Čeprav se glede razumevanja avtonomije ali profesionalizma z novinarji Maga osebno ne strinjam vedno, pa jih pri njihovem boju podpiram," je za Slovensko tiskovno agencijo povedal Blaž Zgaga, avtor famozne novinarske peticije zoper predsednika vlade Janeza Janšo. Po njegovem ravno različnost mnenj zagotavlja pluralnost družbe, zato so kakršni koli pritiski na avtonomijo škodljivi. "Gre za solidarnost, saj "smo konec koncev vsi v istem kotlu," je še poudaril.

Jančič, Kršinar in Šurla na Novi reviji
Na odločitev nadzornega sveta Dela, da na mesto odgovornega urednika tednika Mag imenuje novinarja Dela Veselina Stojanova, se je novinarski konferenci v prostorih Nove revije odzvalo tudi Združenje novinarjev in publicistov (ZNP). Po Jančičevi oceni smo v zadnjem času priča politični uniformnost tiskanih medijev, ki jo v letu parlamentarnih volitev prinašajo spremembe v največjih časopisih. Po njegovi oceni takšna uniformnost "ne more biti jamstvo za suvereno odločanje volivcev in pošteno izvedbo volitev". Verjame namreč, da si ljudje "želijo različnih medijev, ki bodo na trgu med seboj tekmovali in zaradi te tekme ljudem ponujali več". "To, kar se zdaj dogaja, ni takšna usmeritev," je dejal Jančič. Po besedah predsednika ZNP imajo lastniki medijev odgovornost, da zagotavljajo takšne pogoje, v katerih bodo lahko mediji opravljajo poslanstvo, ki ga imajo v demokratičnih družbah. Ukinitev pluralnosti zato po njegovem pomeni zlorabo te odgovornosti. "Odločitev nadzornega sveta družbe Delo o uredniku Maga je primer zlorabe medija v korist osebnih, poslovnih in političnih interesov lastnika medija," je ocenil. Odločitev nadzornega sveta je po Jančičevem mnenju tudi v nasprotju s pozivom Evropske novinarske federacije, v katerem je ta družbo Delo pozvala, naj imenuje urednika, ki ima podporo uredništva: "Kolikor mi je znano, je Stojanov postal prvi urednik, ki je postal urednik ne da bi ga podprl en sam član uredništva."
Po besedah tajnika ZNP in predstavnika zastopstva novinarjev Maga Igorja Kršinarja brez medijskega pluralizma ni svobode tiska, prav tako ne demokracije, zato po njegovem vsak, "ki si medijsko enoumje predstavlja kot sredstvo za dosego nekih političnih ciljev, ravna v nasprotju z normami demokratične Evrope". Ob tem se je Kršinar vprašal, kaj bi bilo, če bi v Italiji Silvio Berlusconi pokupil vse levosredinske dnevnike in tednike, nato pa spremenil njihovo uredniško politiko v skladu z novo lastniško politiko. "A bi bila to še demokracija? To, kar se zdaj dogaja na Magu, je ravno to. Imamo 12-letno uredniško politiko, ki je takšna, kot je, zdaj pa bomo dobili urednika, ki napoveduje spremembe, ki se ne zdijo sporne samo nam, ampak tudi našim bralcem, kar ni dobro," je dejal Kršinar. Zadnji dogodki na Magu po Kršinarjevi oceni očitno pomenijo, da nekdo samo zato, ker je kupil nek medij, misli, da lahko po svoji izbiri spreminja ne samo uredniško politiko nekega medija, ampak celo medijsko krajino: "S tem pa se medijski prostor v Sloveniji namesto, da bi se širil, zapira."
Ustanovni član ZNP in vršilec dolžnosti odgovornega urednika Maga Silvester Šurla je spomnil, da je oktobra od predsednice in podpredsednika nadzornega sveta Andrijane Starina Kosem in Stojana Zdolška dobil ponudbo, da pripravi uredniški program in zasede mesto odgovornega urednika, ko pa se je uprl nekaterim njunim pritiskom, pa sta našla drugega kandidata, "ki je očitno bolj dojemljiv za njune želje". Šurla je nad samim imenovanjem Stojanova "negativno presenečen". Stojanov je po njegovih besedah podpisnik "razvpite peticije" o medijski cenzuri, prav tako pa prihaja iz povsem drugega vrednostnega okolja kot novinarji Maga in njegovi bralci, kar bo na "tedniku najverjetneje povzročilo velike težave". V zadnjih tednih smo bili ravno na ta račun že deležni številnih odpovedih tednika, ki so jih skušali čimbolj preprečiti, zdaj pa se bojim, da to pomeni konec Maga," je dejal Šurla. Po njegovih besedah so v časopis v zadnjih letih vložili veliko energije, zato se mu ne zdi nepošteno, da se bo zdaj nekdo na tako brutalen način znesel nad časopisom: "Imenovanje Stojanova dojemam kot veliki triumf slovenskega Berlusconija iz Laškega in njegovih oprod, ki sedijo v nadzornem svetu Dela." Šurla je še opozoril tudi na politično ozadje celotne zgodbe. Pri tem je spomnil na sestanek, ki sta ga imela v drugi polovici leta na Peklenskih otokih predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot in nekdanji predsednik Milan Kučan.
Direktor Nove Revije Tomaž Zalaznik je po koncu novinarske konference za STA povedal, da je do zdaj izjavo, s katero je Nova revija obsodila dogajanje na Magu, podpisalo 358 ljudi. Silvester Šurla pa je v posebni izjavi za javnost zavrnil navedbe Jureta Struca, da Mag posluje negativno. Kot je zapisal, se je zdajšnja uredniška politika na Magu izkazala za poslovno uspešno, saj je Mag v zadnjem letu občutno povečal število prodanih izvodov. "Mag, ki je v okviru časopisne hiše Delo samostojni profitni center, je v prvih enajstih mesecih beležil boljši poslovni izid od načrtovanega. Planirano je bilo 27.139 evrov izgube, dejansko pa jo je bilo ustvarjeno 20.046 evrov. Če bi od stroškov odšteli amortizacijo (v prvih enajstih mesecih je znašala 76.095 evrov), s katero iz tekočih prihodkov pokrivamo Delov nakup blagovne znamke Mag od podjetja Salomon 2000, bi v enajstih mesecih tega leta ustvarili 56.049 evrov dobička," je zapisal Šurla.

Novi urednik smuča in ne daje izjav

Veso Stojanov, ki z družino počitnikuje v avstrijskem smučarskem središču Bad Kleinkircheim, za medije ne daje izjav. Na dopustu, ampak v Ljubljani, je tudi Delova novinarka Mateja Babič, ki naj bi na Magu postala njegova uredniška pomočnica. Babičeva nam je povedala, da se je o tej možnosti s kolegom Vesom res pogovarjala, vendar še ni nič odločeno. Smo pa izvedeli, da naj bi Stojanov opravil pogovore še nekaterimi drugimi novinarji Dela; prve kadrovske spremembe in okrepitve v uredništvu Maga lahko torej pričakujemo (šele) konec januarja.
Glede dramatičnih dogajanj na Magu ob imenovanju Stojanova za novega odgovornega urednika pa še vedno kot zakleto molči Janez Markeš, donedavnega dolgoletni uredniški šef Maga in Slivnikov karierni žurnalistični sopotnik, ki se je pred nekaj meseci ambiciozno preselil na stolček odgovornega urednika Dela.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Vesa Stojanova Andrijane Starina Kosem Petra Penka Jure Struc
Razočarani novinarji Maga
Igor Kršinar Silvestra Šurlo stojan zdolšek Boško Šrot danilo slivnik Peter Puhan Grega Repovž Petra Jančiča Blaž Zgaga Janeza Janšo Jančič, Kršinar in Šurla na Novi reviji silvio berlusconi Milan Kuča Tomaž Zalaznik
Novi urednik smuča in ne daje izjav
Mateja Babič Janez Markeš

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Veso Stojanov je novi šef Maga!